suntogott

Alla inlägg under april 2015

Av Carina Berglund - 15 april 2015 12:22

Hej😍


Tänkte nu summera mina två planerade och avklarade tävlingar som gick av stapel 28/3 Alingsås och nu i helgen 11/4 Malmö. 

Vill först berätta lite kort om det går(ska försöka göra historien kortfattad) hur deffen har varit fram tills 1:a tävlingen.

jag har haft en otroligt och mycket skön diet om man kan kalla det så hela vägen,kostupplägget,styrketräningen,cardion och mitt vardagliga liv såsom jobb,familj osv.självklart har jag fått motgångar på vägen såsom vissa dagar svaghet på gymmet,trötthet osv speciellt nu mot slutet det kan jag inte "sticka under stolen med".men helheten GRYMT!!! 

Jag startade mer eller mindre 25/8 med att ändra på matupplägget,la till lite mer striktare cardiopass och la fokus på att målvikt  och fettprocenten skulle ner till en viss vikt och procent till Alingsås. Då behövde jag enligt min uträkning ca 30v,kan låta sjukt långtid men jag hade under min resa X-antal inbokade middagar/spa vistelser mm som skulle innebära mer än 1 ätardag i veckan vissa veckor,sen vet man ej innan om man kan bli sjuk eller att kroppen inte "svarar" alltid på allt man vill att den ska göra.så bäst att vara ute i god tid och inte stressa den mer än vanligt. Ju mer tiden sprang på så ökade jag mina minuter på cardion och även intensiteten så att fettförbränningen var igång hela tiden,maten höll jag samma hela tiden mer eller mindre,och när jag hade kommit in på typ v 23 så gjorde jag ju fotograferingen/reportaget i bodyscience,där var jag nästintill "klar" för att gå upp på scenen. Efter det så fortsatte jag ju självklart i samma fart,och nu i efterhand skulle jag nog bromsat min cardio delvis och succesivt ökat på lite mer med "rätt" kollisar och delvis fettet,för när jag gick upp på scenen nu i Alingsås så var jag FÖR hård Tyvärr för min gren. Jag är absolut nöjd med hårdheten och allt annat,men dommarna tycker annat så det är bara att gilla läget till nästkommande tävling,får vara lite mer fylligare i kroppen helt enkelt ,så som sagt jag ser ut i tidningen bäst förklarat😉 Kontentan nu då på placeringen blev 7:e av 8 startande,😢 var besviken men ändå någonstans visste jag att det gick dåligt,skulle chocka mig om jag gick till final,vid poseringen på scenen kände jag inget tryck i musklerna,fick inte till mina poser och jag bara skakade,någonstans var resultatet rätt men var besviken som sagt på mig själv.Så det var bara att försöka smälta detta efter några dagar och ta nya tag och ladda psykiskt och delvis fysiskt inför Malmö 2v senare. Jag körde på dom 2v och det blev lugnare cardio intensitet och körde endast lätta styrkepass för att inte tappa mer muskler/energi och försöka i den lilla mån att fylla mig så gott det går. Kort å gott gjorde det susen när 2:a tävlingen skulle göras,hade en jäkla energi och var lite bättre i form trots korta tid men tyvärr är det föööööö kort tid för att jag skulle kunna ta placering,så denna blev 7:a av 11 startande om jag minns det,och nya dommare var det delvis på denna tävling och blev dömd för samma ändå,men jag är ändå mer nöjd trots en besvikelse här med.Kände trycket,glädjen och poseringen bättre😉. Men som sagt öva mer posering/hållningen och vara lite mindre hård till nästkommande satsning Är målet och planeringen.Men nu har jag ingen planerad så som det ser ut nu,jag har ju tävlingar som jag vill och ska göra,men vet inte exakt när jag ska göra dom,för just nu är planen att BYGGA muskler!!!!! Och succesivt höja mitt intag av kollisar och fettet för att kunna bygga,orka och inte vara skör i leder/ligament mm. Nyttigt självklart och fortfarande en struktur på intag av allt,skillnaden är ju att den kan "failas" när jag vill och jag kan välja vitt å brett bland proteinet a/kollisarna och olika bra fettkällor.jag mår bäst av att leva sunt och gillar den sortens mat.Allt har sin charm,älskar att få kroppen definerad och brinner självklart för denna slags sport och träning vore konstigt annars att utsätta sig så hårt och avsätta både tid/pengar/viss nöjen mm under deffperioden man har.Men det är också jäkligt kul när man får grymt med pump ,energi och ser att man växer i muskulaturen på gymmet också,så med det sagt så blir fokuset att under kanske 3-4v ligga på högreps, köra mer eller mindre på att få kontakt med muskeln jag vill få pump i och boosta kroppen med massa nyttiga energikällor och SOVA/VILA  mig iform. Sömn och vila har inte funnits tid till.och för att växa måste kroppen hinna återhämta sig,men jag slutar inte helt med cardion,kommer ändå köra viss löparpass och intervallträning men inte så strikt och långa sådana dock. 

Kommer att med tiden lägga upp lite bilder från denna perioden och framigenom ge er mer av smarriga mattips som jag nu helt själv kan äta för en gång skull.....haha😄ska bli GÖTT att inte bara laga å bjuda andra..

Tillsdess ha nu en fortsatt skön regnig onsdag!!!!😥


Av Carina Berglund - 9 april 2015 12:08

Ja då var det dags för lite tips till er där ute igen,och självklart ska det ju handla om mat 😉rättare sagt smaksättningar på maten, det är ju faktiskt så att den mesta maten vi tillagar behövs en och en annan krydda allt som oftast för att så kalla få upp smaken/lyfta rätten i det man har tänkt sig. Det ska smaka,inte bara känna en bränna eller surhet av "något"vad det nu kan vara för typ av smak man får.Många gillar ju inte heller starkmat av olika sorters hetta ej när det blir för surt heller. Som sagt lagom är bäst som vi är duktiga på just i Sverige att uttala oss 😊 En grundregel till när man står framför spisen är att man hela tiden smakar av,och använder sig självklart av rätt sorts kryddning och ibland är det lika viktigt i vilken ordning faktiskt när kryddorna ska i,tro det eller ej,och det är för att få upp den där smaken som du vill åt som tar sin rätt i just vid tillagningen.Jag har nedan samlat några färska likaväl som torkade recept på egengjorda kryddor och vad dom passar bäst tycker jag. Det man vet när man gör nedanstående själv är att man slipper alla onördiga tillsatser och en massa salt och socker som många har som största ingrediens i sin kryddblandning om ni inte har tänkt på det.kolla för skoj skull i era skåp hemma eller nästa gång ni handlar. Många av er nu har ju inte samma lust eller intresse kanske som jag har och ser detta som "åh vad jobbigt att göra själv,"dyrt att inhandla kanske,"skIT samma om man får salt å socker i mängder,"det är lätt att bara ta en krydda ifrån hyllan i butiken". Ja men då gör man så......hahaha självklart!!!!😀det här är bara för mig(mat och träningstokan) och alla andra som kanske tycker att det kan vara inspirerande att testa något "hälsosammare och inspirerande"till vad bl.a kryddorna kan passa vad.

Tacokrydda: (Torkade kryddor)
vitlökspulver, chilipulver, spiskummin, lökpulver, cayennepeppar, paprikapulver

Citronpeppar:Passar till speciellt fiskrätter,men likaså tillköpt och grönsaker)Torkade kryddor)
Finthavssalt, timjan, mejram, lökpulver, selleri,riven citronskal som har torkat, krossad svartpeppar 

Sambal: Passar till allt! 
Chili färsk,vitlök färsk och  citronskal färsk,alla ska låtas torka efter man skurit dom i små bitar.

Harrisa: passar till kött,fisk,kyckling(Torkade kryddor att blanda i oljan för att få en pastaliknande sås till "köttet")eller om man vill ha det vid sidan av som en sås.
Rostad röd paprika, röd chili, vitlök, spiskummin, olivolja

Chilipulver:Passar att ha i gryträtter,stekt potatis/rotfrukter överlag,köttfärssås(Torkade)
chili, kummin, vitlök och oregano


"Basråvaran" vilka smaker hör ihop bäst med varandra och vad passar bäst i för slags "kött",


Lamm - rosmarin/ vitlök/ curry/ äpple/ citron/ muskot/ spiskummin/ mynta /citron

Oxkött - timjan/ mejram/ vitlök/ persilja/ paprika/ kummin/ all sorts peppar 
Vilt - enbär/ mejram/ timjan/ rosmarin/ persilja/ lingon/ tranbär/ lagerblad 
Kalv - dragon/ salvia/ lime/ citron/ dill  
Fläskkött - vitlök/ salvia/ kummin/ ingefära/ paprika/ honung/ citron/ chili 
Fågel - paprika/ curry/ rosmarin/ mejram/ oregano/ citron/ lime/ apelsin/ honung.



In i kryddjungeln bara.....och våga testa det gör mycket mer än vad man tror!!

Lycka till!!



Av Carina Berglund - 8 april 2015 10:35

Halloj på er !!


Nytt år e det ja, och 2015's kvartal har redan passerat ni kanske har bestämt er nu för att vara lite nyttigare,hälsosammare,eller kanske ska komma igång med en kost och tränings säsong här och nu som ni satsar stenhårt på inför sommaren,ja vad vet jag😊 

Oavsett oavanstående så kommer det ju sötsug för oss alla,och alla vill kanske inte alla ggr "falla" dit så att 

säga och sen få kanske ett dåligt samvete.

Så när man får den där känslan eller suget i kroppen på något extra gott,oftast kommer det på kvällen efter middagen när myset i soffan vankas,ni kanske Känner igen det?😉 då har jag ett snabblagat recept på en nyttigare variant av kladdkaka,den har ett högt proteinvärde och är låg på fett och kolhydrater.Mättar snabbt ditt sötsug då proteinet är som sagt högt i den. 


Kladdkaka:

50g chokladprotein (Bodyscience whey)
Ca: 110g, 2st normlstora hela ägg
100g kvarg 0.1% naturell eller den med smak av nötchoklad
Ca: 5g, 1 tsk ren kakao 
2 tsk sötningsströ (stevia)
1 tsk potatismjöl
1/3 tsk bakpulver


Ugnen på ca:175-180gr

Vispa äggen, stevia och potatismjöl i ca:1 minut med elvisp och rör sedan ned kvargen.

Blanda proteinpulver,kakao och bakpulver i en skål och rör ned de torra ingredienserna i äggsmeten.

Häll smeten i en form som har diametern  ca:12 cm.

Placera formen i mitten av ugnen i ca:12 minuter och ta därefter ut den och låt kakan svalna liye grann.

Tips på att ha till: naturell smak på keso eller kvarg,till det någon god frukt eller bär till.

Min favorit blir alltid varma hallon och blåbär med en lite halvfrusen kvarg naturell,och sen strör jag på lite kardemumma eller riven 80% choklad ovanpå......


Servera och NJUT av varje tugga😍


Näringsvärde 100gr

435kcl

68g protein

7g kolhydrater

15g fett.



Av Carina Berglund - 7 april 2015 08:58

Då var påskhelgen över och ledigheten likaså för dom flesta av oss. Som tidigare nämt så har jag både jobbat och varit ledig. Min fredag var som vilken fredag som helst när det kom till kost och träning,däremot så var det otroligt skönt att efter morgonrutinerna åka hem igen och bara göra vad man kände för,så det var förmiddags mys med familjen först sen  kunde ej låta bli att städa och storhandla mat efter det😉 senare åkte vi till min morbror och hans underbara fru på födelsedagsmiddag,dom hade gjort det sååå fint med kallskurna upplägg,bl.a rostbiff,kalkon,sallader,olika ostar mm.super gott och fräscht,helt i min smak,men men.... jag stod över och tog kaffe med gästerna vid bordet,sen tog jag min medtagna kyckling till middag😊. Kvällen avslutades med film mys i soffan.Påskafton startade jag min sedvanliga PW i 90min,efter det min goda lördags frukost "grötomeletten" med mosad banan,varma hallon,kokos,kokosolja och kanel.....yummmi yummmi ,därefter blev det jobb hela dagen och vid hemkomst så var man helt själv hela kvällen....så jäkla skönt om jag ska vara ärlig😉familjen var på påskfirande på hans sida av släkten från förmiddag till sena kvällen.Jag passade självklart på att lägga mig i jacuzzin,tända ljus och brasa och bara "vara",lyxa till det lite,har absolut inga problem att vara själv eller att sysselsätta mig,man får ju passa på... gjorde därefter en nyttig och god variant på tacos som jag avnjöt i min ensamhet.Nu låter detta nästan som jag inte vill vara med min underbara lilla familj,men så är det absolut inte,jag älskar varje minut man får den lilla tiden som finns ihop,men jag behöver också bara "vara" för att jag ska må bra,kan låta ego,men så fungerar jag och har alltid gjort annars är jag ej en bra mamma eller trevlig person att umgås med tyvärr,så nu vet ni det 😜halka kanske lite utanför påskpratet. Resterande dagar blev lugna och bara långa hundpromenader i det underbara vårvädret som vi har fått njuta av denna helg....kort å gott så såg mina dagar ut,nu är det tillbaks till vanliga arbetsdagar och sikte på min 2:a tävling som kommer till helgen. Vi beger oss till Malmö "Grand Prix"på fredag och lördagen så står jag åter på scenen och hoppas att jag placerar mig.Det är tufft startfält,tuffare än BOS i Alingsås som jag tävlade för 2v sedan.Då presterade jag så dåligt,kände inte det trycket i musklerna som man ska ha och jag tappade även poseringen när jag skulle "flexa" på scenen.Med all rätt i efterhand förstår jag att jag placerade mig på 7:e plats.Jäkligt besviken och sur på mig själv just då och dagarna efter,men har lämnat det bakom mig nu och tänker positivt och har siktet som sagt nu på nästkommande och ser till att inte göra samma sak igen. Kommer att återkomma med hur det har gått i helgen......håll nu tummarna för mig😀


Hoppas att ni har haft en skön påsk med trevligheter!



Av Carina Berglund - 5 april 2015 04:03

God morgon!


Vaknade tidigt idag som vanligt, inget annorlunda bara för att det är påskdagen, rutiner hålls oavsett dag i allafall ett tag till😉

Jag kände att jag skulle vilja ge er ett gott och smakrikt recept här nu på morgonkvisten,det är ett knäckebröd som ger både energi,mättnadskänsla och en smaksensation utöver standard knäckebröden ute i handeln. Det här har jag kunnat ha stående i en tätslutande låda i upp till 3v utan att det blir dåligt eller mjukt,så tänk på det när ni förvarar det efteråt, om ni inte kanske redan har "knaprat" upp det vill säga😄

Jag tycker det kan vara gott som det är att knapra på, men jag har även haft det som ett gott mellanmål, har då brett på Philadelphia ost naturell med kalkon/skinka och tomatskiva,eller gjort eget avokadosmör och haft keso på toppen.

Det är dock lite att inhandla innan kanske för dom flesta, inte alla som kanske har dom här ingridienserna stående i sina skåp,men det är guldvärt tycker jag.


Hälsoknäckebröd:


2 dl belugalinser
1 dl havregryn
½ dl chiafrön
1 dl sesamfrön
½ dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1 dl mandelmjöl
1 dl glutenfritt majsmjöl
1 dl kokosmjöl
1 dl ekologiskt vetemjöl eller grovt dinkelmjöl.
4 dl kokande vatten
4 msk kokosolja
1½ tsk bakpulver
1tsk salt


Sätt ugnen på ca:190˚C.
Blanda ihop alla torra ingredienser i en stor skål.
Smält kokosolja. Blanda sedan kokosolja och kokande vatten med de torra ingrediensera.
Dela blandningen i 3 delar. Kavla ut varje del tunt mellan två bakplåtspapper.
Skär försiktigt den utkavlade blandningen i lagom bitar. Lyft en del i taget till en ugnsplåt med hjälp av det undre bakplåtspappret.
Grädda varje del i 15-20 min i 190 grader, knäckebrödet är färdigt när det känns hårt. Om bitarna sitter ihop efter gräddning, sära på dem med hjälp av en kniv.
Låt knäckebrödet svalna på ett galler.
För ett glutenfritt knäckebröd – ersätt vetemjöl / dinkelmjöl med glutenfritt mjöl eller använd extra kokosmjöl alternativt mandelmjöl.


Lycka till och Knapra på och njut😉

Ha nu en underbar påskdag!


Av Carina Berglund - 4 april 2015 03:32


 Jag har tidigare skrivit att jag ville tipsa på bra kosttillskott som jag själv dagligen använder mig av.Vissa vitaminer och mineraler får man inte alltid fullt utav i sin kost så det täcker dagsbehovet.

Och även ge er info lite om hur mycket dom betyder för oss människor oavsett kön,ålder,tränar eller icke tränar.

 

 1. Magnesium

– Hård träning ökar behovet av magnesium. Magnesium verkar kramplösande. Allt muskelarbete kräver magnesium och brist leder till muskelsvaghet. Magnesium är inblandat i alla reaktioner i kroppen som skapar energi.

Magnesium finns naturligt i bland annat, ost, bananer, nötter, avocado, gröna bladgrönsaker, skaldjur, nötter, fullkornsprodukter, baljväxter och kaviar.    

 

2. Zink

– Vid kraftiga svettningar utsöndras mycket zink vilket gör att hårt tränande kan behöva extra tillskott. Zink krävs för att kroppen ska kunna göra sig av med mjölksyra i musklerna och stärker immunförsvaret som sänks vid hård träning.

Zink finns naturligt i bland annat fisk och skaldjur, i synnerhet ostron och sardiner, ost, fullkornsprodukter,  pinjenötter, råris, ägg, linser, biff, lamm och kyckling.

 

 3. 0mega 3

Det finns ett antal fleromättade och nyttiga fettsyror som kallas omega-3. De är så kallade essentiella fettsyror vilket betyder att kroppen inte själv kan skapa dem utan vi måste få i oss dem via kosten. De är därför mycket viktiga för god hälsa. Det finns olika sorters omega-3-fettsyror; DHA (dokosahexaensyra) och EPA (eikosapentaensyra) kallas ofta också fiskolja eftersom att de finns i fisk och skaldjur, medan ALA (alfalinolensyra) kommer från växtriket och finns i rapsolja, linfröolja, portlak och valnötter. Kroppen kan dessutom omvandla ALA till EPA och DHA i små mängder om det skulle behövas.

Fisk innehåller mycket av dessa nyttiga fettsyror och anledningen till det är att fisk äter alger som innehåller omega-3. En fisk äter ju dessutom andra fiskar och får på så sätt i sig en ännu mer fiskfettsyror. Men man ska inte räkna med att all fisk innehåller de här viktiga fetterna, till exempel så innehåller inte odlad lax omega-3 om det inte har tillsatts i fodret. 

Om du vill få i dig mycket omega-3 så ska du äta fet fisk som makrill, sardin, sill, ansjovis och lax.

Vi behöver fiskfetter för optimal hälsa i hjärnan och kroppen i övrigt. Omega-3 har i vetenskapliga studier visat på en rad positiva hälsoeffekter som:


sänkning av blodfetter och blodtryck och minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar

 bibehåller blodkärlens elasticitet (bra för blodcirkulationen)

 hjärnans kapacitet förbättras

 ökar mängden serotonin (en må bra-substans) i hjärnan och lindrar depressioner

 bekämpar inflammationer i hjärnans celler och blodkärl

 cellmembranen blir mer mjuka och elastiska


4. Vitamin D

D-vitamin bildas i huden när solen lyser på oss. Problemet i Sverige är att solen bara är stark nog mitt på dagen under sommarmånaderna.

Med maten får vi ytterst lite D-vitamin jämförelsevis.Många svenskar (kanske de flesta) har brist på D-vitamin. Särskilt under vintern och våren. Mörkhyade och de som undviker solen drabbas värst.

D-vitamin är unikt bland vitaminerna. Det är ett steroidhormon, som våra könshormoner testosteron och östrogen. D-vitaminet påverkar effekten av hundratals gener i de flesta av kroppens celler. Potentiellt kan det därför påverka hälsan på mängder av sätt.

En brist, vanligt hos svenskar i allmänhet, kan alltså teoretiskt ge nästan vilka sjukdomar som helst.

Allt mer talar för att D-vitaminbrist har en roll i mängder av sjukdomar. Infektionssjukdomar, vinter- och vårdepressioner, cancer, hjärtsjukdom, benskörhet, autism, generell värk/fibromyalgi, övervikt.






Av Carina Berglund - 1 april 2015 16:40

Tjehooooo...... Då var det redan 1:a April och tidig påsk väntar runt husknuten. I och med det är vi många som har lite extra ledigt och kanske är bjudna på stor påskmiddag eller kanske till och med står för den själv.Samt så finns det självklart människor som varken firar eller tycker att det är något annorlunda än vilken helgtid som helst.Jag själv ska både jobba lite och även springa från dörr till dörr två av dagarna.För mig väntas det lite kalasfika på den ena dagen och en lättare påsklunch på det andra.Men dom båda får jag bjuda på min socialabit då jag har tävling nr2 nästa helg.Så min påsk blir lite annorlunda när man kommer till maten,men jag är inte så ledsen över det,jag har ju en inställning och har inga svagheter på att jag måste äta en viss mat under denna högtid.Så det ska gå bra tror jag..... Jag tänkte bjuda er på maträtter på kommande påskbord som kan passa eller givetvis vilken helg som helst.


4pers tid ca 45min

Varmröktlax med potatis och rödbetskvarg:


8små fasta potatisar

1tsk olivolja/kokosolja

lite salt

ca 200gr rödbetor

1 1/2dl kvarg

1tsk wasabipasta

1tsk sesamfrö

1 salladslök

200gr varmrökt lax.


ugnen ca:225

Blanda potatisen,oljan,saltet på en plåt,in i mitten på ugnen ca 30min,potatisen ska vara mjuk och ha lite färg.Ta sedan ut dom och Låt svalna.Koka rödbetorna under tiden som du har inne potatisen,dom är klara när stickan går lätt igenom.

skär sedan rödbetorna ca 1 cm stora,blanda kvarg,wasabin,och dom svalna rödbetorna.Rosta sedan sesamfrön i torr stekpanna,skiva löken och häll den i pannan.skär sedan lite på potatisen så du kan lägga i kvargröran och bryta ner små bitar av den rökta laxen.toppa till sist din frö och lök blandning.

Färgstark rätt och super go och enkel att fixa till buffé bord eller som en lättare lunch/middagsrätt.


4pers tid ca 2,5h

Helkyckling med lite thai smaker:

ca:2kg helkyckling

lite salt

1msk olivolja/kokosolja

ca 3dl vatten

1 lime

1/2 kruka koriander

1/2 färsk chili,1spansk peppar

1 citrongräs,4limeblad,1stjärnanis 

1gullök,1morot,1-2cm färsk ingefära


ugnen 250

Ta en bunke,Blanda oljan med limesaften och riv limeskalet försiktigt i,hacka koriandern,chilin,pepparn,citrongräs,häll därefter i vattnet och lite salt.blanda runt ingredienserna.skär sedan ingefäran,anis,löken,morötterna.

lägg nu rotfrukterna på en plåt,snitta lite snett uppepå kycklingens rygg,lägg kycklingen ovanpå grönsakerna,häll därefter över oljeblandningen.så allt får sitt på plåten.längst ner på ugnen ska den stå i ca 15 min,den ska vara gyllenbrun vid den tiden, därefter sänk ugnen till ca100gr,efter ca: 2tim eller vid innertemp vid 82gr vid tjockaste delen  är den klar,klar köttsaft ska det vara.låt den sedan vila en stund i folie på ett fat.buljongen som har blivit av det som är kvar på plåten ska hällas i mixer och även rotfrukterna,mixa slät och värm den i en kastrull därefter,smaka av.Tillsätt nu valfria nudlar,alternativt favoritriset i buljongen koka i den angivna tiden på din kolhydratkälla.skär upp kycklingen och servera med den goda smakrika nudlarna/riset. 

Tar ingen tid att förbereda,kycklingen sköter sig självt,men hungern får ju ej finnas i närheten.😉 


Goda,lättlagade och smakrika rätter med bra och nyttiga ingredienser.

tyvärr har jag inte räknat ut fördelningen på näringsvärden,ska försöka göra det så fort jag får tid.


Hoppas ni testar detta😀

 

 

 




Presentation


My Way,My Dream and My life!
Är en tävlingsinriktad tjej med ett stort intresse av träning i alla dess former,tävlar i bodyfitness. Har en stor passion för matlagning,och kommer här på bloggen att skriva mycket om kost och träning.Hoppas på att kunna ge

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4 5
6
7 8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
<<< April 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågor&kommentarer


Ovido - Quiz & Flashcards