Direktlänk till inlägg 9 april 2015
Ja då var det dags för lite tips till er där ute igen,och självklart ska det ju handla om mat 😉rättare sagt smaksättningar på maten, det är ju faktiskt så att den mesta maten vi tillagar behövs en och en annan krydda allt som oftast för att så kalla få upp smaken/lyfta rätten i det man har tänkt sig. Det ska smaka,inte bara känna en bränna eller surhet av "något"vad det nu kan vara för typ av smak man får.Många gillar ju inte heller starkmat av olika sorters hetta ej när det blir för surt heller. Som sagt lagom är bäst som vi är duktiga på just i Sverige att uttala oss 😊 En grundregel till när man står framför spisen är att man hela tiden smakar av,och använder sig självklart av rätt sorts kryddning och ibland är det lika viktigt i vilken ordning faktiskt när kryddorna ska i,tro det eller ej,och det är för att få upp den där smaken som du vill åt som tar sin rätt i just vid tillagningen.Jag har nedan samlat några färska likaväl som torkade recept på egengjorda kryddor och vad dom passar bäst tycker jag. Det man vet när man gör nedanstående själv är att man slipper alla onördiga tillsatser och en massa salt och socker som många har som största ingrediens i sin kryddblandning om ni inte har tänkt på det.kolla för skoj skull i era skåp hemma eller nästa gång ni handlar. Många av er nu har ju inte samma lust eller intresse kanske som jag har och ser detta som "åh vad jobbigt att göra själv,"dyrt att inhandla kanske,"skIT samma om man får salt å socker i mängder,"det är lätt att bara ta en krydda ifrån hyllan i butiken". Ja men då gör man så......hahaha självklart!!!!😀det här är bara för mig(mat och träningstokan) och alla andra som kanske tycker att det kan vara inspirerande att testa något "hälsosammare och inspirerande"till vad bl.a kryddorna kan passa vad.
Tacokrydda: (Torkade kryddor)
vitlökspulver, chilipulver, spiskummin, lökpulver, cayennepeppar, paprikapulver
Citronpeppar:Passar till speciellt fiskrätter,men likaså tillköpt och grönsaker)Torkade kryddor)
Finthavssalt, timjan, mejram, lökpulver, selleri,riven citronskal som har torkat, krossad svartpeppar
Sambal: Passar till allt!
Chili färsk,vitlök färsk och citronskal färsk,alla ska låtas torka efter man skurit dom i små bitar.
Harrisa: passar till kött,fisk,kyckling(Torkade kryddor att blanda i oljan för att få en pastaliknande sås till "köttet")eller om man vill ha det vid sidan av som en sås.
Rostad röd paprika, röd chili, vitlök, spiskummin, olivolja
Chilipulver:Passar att ha i gryträtter,stekt potatis/rotfrukter överlag,köttfärssås(Torkade)
chili, kummin, vitlök och oregano
"Basråvaran" vilka smaker hör ihop bäst med varandra och vad passar bäst i för slags "kött",
Lamm - rosmarin/ vitlök/ curry/ äpple/ citron/ muskot/ spiskummin/ mynta /citron
Oxkött - timjan/ mejram/ vitlök/ persilja/ paprika/ kummin/ all sorts peppar
Vilt - enbär/ mejram/ timjan/ rosmarin/ persilja/ lingon/ tranbär/ lagerblad
Kalv - dragon/ salvia/ lime/ citron/ dill
Fläskkött - vitlök/ salvia/ kummin/ ingefära/ paprika/ honung/ citron/ chili
Fågel - paprika/ curry/ rosmarin/ mejram/ oregano/ citron/ lime/ apelsin/ honung.
In i kryddjungeln bara.....och våga testa det gör mycket mer än vad man tror!!
Lycka till!!
Halloj!!! ja det var inte igår som man skrev något här inte....om jag ska vara ärlig så finns det en stor anledning.Har faktiskt inte haft någon lust att skriva Eller fota,inte heller gå in på andra sociala medier.jag Har bara lagt fokus på myc...
Borta bra/underbart men hemma är bäst,Så får mitt inlägg starta😉 Är åter i "Svea" väldigt skönt trots vårat dåliga sommarväder so far....men men ska ju inte klaga,som sagt min första del av semestern startade bättre än vad jag kunnat tänka ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
4 | 5 | |||||
6 |
7 | 8 | 9 | 10 |
11 |
12 |
|||
13 |
14 |
15 | 16 |
17 |
18 | 19 | |||
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 | 26 | |||
27 |
28 |
29 | 30 |
||||||
|